BLOG

Verrassend kleurenpalet van een samengesteld gezin

Een samengesteld gezin komt het schilderatelier binnen, twee ouders met ieder twee puberkinderen.  De kinderen tonen zich duidelijk verrast en de groep heeft als snel onderling uitgevogeld dat niemand ‘écht kan schilderen’.

Het was de moeders wens om als samengesteld gezin iets onder begeleiding te doen waarbij niemand een voorsprong zou hebben. “Zo starten we allemaal op hetzelfde punt”, hoor ik haar nog wijselijk zeggen. Haar nieuwe partner vindt het ook belangrijk dat de groep iets ‘nieuws’ gaat beleven en elkaar van een andere kant leert kennen. De letterlijke vrije ruimte van het atelier is voor hun hierin een belangrijk uitgangspunt.

Na de actieve geanimeerde schildersessie wordt er druk gepraat over de gecreëerde schilderijen. Het is duidelijk dat er veel respect over en weer is voor wat ze elkaar hebben zien, doen en horen zeggen. Het samengesteld gezin verlaat het atelier met een gemeenschappelijke ervaring die ze rijker zijn, het bekennen van een stukje kleur maakt hun kleurenpalet voller. De moeder weet terug te koppelen dat de schilderijen hangen en er nog vaak positief wordt gerefereerd naar de out-of-the-box ervaring.

Gepubliceerd  mei 2018 bij StiefenCo, Begeleiding & Coaching  Samengestelde Gezinnen:

” Op zoek naar activiteiten voor samengestelde gezinnen, had ik een aantal weken geleden een inspirerende ontmoeting met Sigrid Karsten. Sigrid werkt als Creative Coach vanuit haar atelier met mensen en met veranderprocessen. Zij zelf schrijft erover: “via creatieve inspiratie gaat er een weg naar verandering en groei open met als doel vergroting van jouw persoonlijke effectiviteit”. STIEFenCO ervaart het met elkaar schilderen als een waardevolle aanvulling op verandertrajecten die samengestelde gezinnen bij ons doorlopen. Sigrid is een boeiend mensen-mens, waarmee wij graag samenwerken. Lees graag het blog van Sigrid over haar werk met een samengesteld gezin…’

ons-creatieve-brein

‘Ons creatieve brein’

‘…Ook kunst en cultuur blijken terug te voeren op de activiteit van onze hersencellen…’
(lancering boek neurobioloog Dick Swaab Volkskrant 24 sept. 2016)

Zijn wij geboren met een gedetermineerd creatief brein? Volgens Prof. Dr Swaab kunnen we zeker 20% beïnvloeden door de inwerking van de omgeving, hij noemt dit leren. Als uiteindelijk niet blijkt dat het toch meer is… Het onderzoeksgebied van de neuro-esthetica, dat de hersenmechanismen achter onze esthetische ervaringen onderzoekt, bestaat nog maar 10 jaar. Het beleven en creëren van Kunst als onderzoeksveld in de neurowetenschap is een relatief nieuw terrein.

Hoe staat het met jouw brein, jouw creatieve brein?
Slaapt het of sluimert het? Vraagt het om aandacht of schreeuwt het om aandacht? Wat doet jouw brein als je voor een onbekende creatieve opgave staat? Ervaren van wit-papier-vrees of voelen van vrijheid om te experimenteren? Welk kunstwerk raakt jouw geluksgevoel en kun je duiden waarom? Welke kleur of kunstwerk roept een negatieve emotie op, wat zegt dat over jou?

Als jij jezelf deze vragen wilt stellen en interesse hebt in de antwoorden, dan bied ik jou de mogelijkheid om in gesprek én aan de slag te gaan: Creative Coaching & Creativity Training als interessant leerproces voor jezelf.

What colors make you feel good, what taste, scent & music lifts your spirit?

BLOG sept. 2016